sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Kuinka käytän rahani? (Viiden sankon hajautusmalli)

Viiden sankon hajutusmalli


Monet ovat varmasti kuulleet varojen jakamisesta useaan eri paikkaan riskien välttämiseksi (allokaatio). Kerron nyt "viiden sankon hajautusmallista", jonka olen kokenut itselleni erittäin toimivaksi tavaksi hajauttaa varallisuuteni vuosien saatossa.

Ajatuksena on jakaa pakollisten kulujen jälkeen jäljelle jäävät rahat tasaisesti viiteen eri sankoon:

  1. Turva - 20% - Tämä sanko pitää sisällään ainoastaan rahaa, tarkoituksenaan toimia hätävarana mahdollisten yllätysten varalta. Näihin rahoihin et koske ennen kuin on pakko!
  2. Hupi - 20% - Näillä rahoilla voit tehdä mitä haluat. Tämän sankon rahat on tarkoitettu sinun itsesi palkitsemiseen ja hyvinvointisi ylläpitoon.
  3. Minä - 20% - Minä -sankon rahoilla kehität itseäsi. Ostat hyödyllisiä kirjoja, käyt kursseilla, tai esimerkiksi kohennat terveyttäsi kuntosalilla. Sijoita itseesi.
  4. Arvonnousu - 20% - Viidesosan rahoista sijoitat arvonnousua tavoitteleviin kohteisiin. Esimerkiksi kasvurahastoihin/ETF:iin, asuntoon tai omaan liiketoimintaan.
  5. Rahavirta - 20% - Tavoitteena hankkia lisää rahavirtaa tuottavaa pääomaa. Näitä voivat olla esimerkiksi korkeata osinkoa maksavat osakkeet, sijoitusasunto, tai oma liiketoiminta.
Hajautustapa, jonka olen itse kokenut toimivaksi vuosien saatossa.
Olen noudattanut kyseistä hajautustapaa tarkasti pienistä tuloistani riippumatta. Joinakin kuukausina painot eri sankojen välillä hieman eroavat toisistaan, mutta vuoden keskiarvo on erittäin lähellä 20%/sanko -tavoitetta. Aion noudattaa samaa kaavaa myös jatkossa.

Mikä hajautustapa sinulla toimii parhaiten ja miksi?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti